Skip to main content

Gazetecinin görevi haber yazmak mı olmalı yoksa markalı içerik de mi üretmeli? ABD’li yayın grubu Condè Nast’te görevli gazeteciler Şubat’tan itibaren haber yazmanın yanı sıra markalı içerik üretiminde de görev alacak

Bugüne kadar bildiğimiz gazetecilikte reklam satış/pazarlama ve yazı işleri ekipleri birbirinden bağımsız çalışırdı. Bunun gerekçesi ise yazı işlerini reklamın baskısından korumak olarak gösteriliyordu. Fakat, Vogue, GQ ve Wired gibi önemli yayınlarla okurun karşısına çıkan ABD’li Condè Nast, gazetecilikte yeni bir döneme imza atıyor. Condè Nast yazı işleri ekibi bundan böyle içerik pazarlama tarafına da yazı yazmaya ve markalı içerik üretmeye başlayacak. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Condé Nast Pazarlama Bölümü Başkanı ve Condé Nast Media Group Başkanı Edward Menicheschi, “Editörler çekici içerik oluşturmada çok iyi. Biz, markalı içerik alanında okurların hak ettiği kaliteye ulaşmadığını düşünüyoruz” diyor. Diğer bir değerlendirme ise Condé Nast Artistik Direktörü Anna Wintour’dan geldi. Wintour, Condé Nast’in sektördeki en iyi markalara ve en kreatif yeteneklere sahip olduğunu ifade ederek, “Medya sektörü evrime uğruyor, tabii, bizim haberleri ele alışımız da değişiyor. Bu vizyon, heyecan verici yeni fırsatlar getirirken yazı işleri ekiplerimizin zekâsı tüketicilere ulaşacak” diyor.

Condè Nast’in içerik pazarlama stüdyosu: 23 Stories by Condè Nast

Peki, Condè Nast nasıl içerik pazarlamasını yapacak? Firma bunun için 23 Stories by Condè Nast adında bir içerik stüdyosunun duyurusunu yapmaya hazırlanıyor. Şubat ayı resmen hayata geçecek stüdyo ile yazı işleri, pazarlama ekipleriyle birlikte çalışarak içerik üretecek. Böylece reklamverenlerin doğal reklam (native ad) oluşturarak yayıncıların içeriğiyle bir araya getirmesi hedefleniyor. Bu noktadaki risk ise yazı işleri ve pazarlamanın yakın çalışmasının okurun okuduğu habere yabancılaşması olarak gösterilebilir. Buna karşılık Condè Nast’in yayımladığı açıklamada, birincil editoryal görevlerinin her türde özgün, bağımsız ve saygı uyandıran içerik üretmekte olduğu bildiriliyor ve ücretli şekilde düşünülse bile, kaliteli içeriğin üstün geleceği ifade ediliyor. Bugüne kadar Condè Nast dergilerinde doğal reklam yer alıyordu. Fakat bu reklam içerikleri dışarıdan anlaşmalı çalışan yazarlar tarafından yazılıyordu. Bundan sonra Condè Nast yazı işlerinin metinleri ilgili dergiler ile reklamveren markaların yayınları ve hatta sosyal medya hesaplarında da paylaşılacak (Stüdyoya 23 Stories by Condè Nast adının verilmesi ardındaki öykü, Condè Nast’in New York’ta bulunan One World Trade Center’da 23 katlık bir alana yayılmasına dayanıyor).

Condè Nast’in hamlesine yönelik eleştiriler

Condè Nast’in içerik pazarlama hamlesine yönelik eleştiriler de gelmeye başladı. Medya eleştirmeni Jack Shafer, Condè Nast’in bu hamlesiyle markasını tehlikeye attığını düşünüyor. Shafer’e göre, Condè Nast reklam ve yazı işlerini bir araya getirerek yazı işlerinin reklama karşı itibarını azaltıyor. “Bu durum, Condè Nast’in yazının az bulunduğu moda dergilerinde çok önemli olmayabilir” diyen Shafer, “Fakat, Vanity Fair veya New Yorker gibi içeriğin öne çıktığı yayınlarda mutlaka üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Condè Nast katalog işine girmek istiyorsa bunu metin ve görsellerin üzerindeki ‘doğal reklam’ ifadesini silerek yapması gerekir” değerlendirmesini yapıyor.

Time Inc İçerikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Norman Pearlstine ise yeri geldiğinde editörlerin de işin içine girmesi gerekebileceğini dile getiriyor. Pearlstine bu noktada önemli olanın editoryal bütünlük olduğuna dikkat çekiyor ve okurlara karşı şeffaf olunması gerektiğini vurguluyor.

Amerikan Basın Enstitüsü Direktörü Tom Rosentiel da yazı işleri personelinin reklam metni yazmasının yeni bir konu olduğunu söylüyor. Rosentiel okura karşı şeffaflığın altını çiziyor ve metinlerin üstüne ilgili uyarıların yazılması gerektiğini aktarıyor. Bu konudaki örneklere de değinen Rosentiel, çok solgun ve küçük fontlarla yazılmış ifadelere rastladığını sözlerine ekliyor.

Öte yandan, dünyada çeşitli yayınlarda yazı işleri personelin markalı içerik yazdığı biliniyor. Örneğin, dailymail.com ve Time’da görev yapan yazı işleri bu türden içerik üretiyor. Time Inc. Content Solutions, Amazon’un sponsor olduğu bir hediye rehberi hazırlıyor ve bu rehberde yer alan ürünleri Time editörleri seçiyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal ve Digiday.com