Skip to main content

Geleceğin liderleri, Lucy ile mi çalışacaklar?

Gecenin üçünde e-postalarını kontrol eden, akıllı telefonu ile bir bütün olmuş insanların, giyilebilir teknoloji sayesinde robotik bir ana tür oluşturmayacağının garantisi kim olabilir ki?

Hiç düşündünüz mü, dünyanın en akıllı yaratığı homo sapiens (yani bizler) kendi tecrübeleri, donanımı ve birbiriyle etkileşimi sayesinde ürettiği teknolojiyi kendi inovasyon dünyasında tasarlıyorsa, bir süre sonra teknoloji ile arasındaki çizgi yok olup, yapay bir harman ortaya çıkmayacak mı?

Bence, teknoloji ile insan, ileride bir zaman diliminde ve her anlamda “homo digitus”u (yani onlar) oluşturacak. Belki de,  yüzlerce yıl sonra “sapiens”’leri ortadan kaldırmaya odaklanmış bu yeni tür olacak olan “digitus”ların üretimini şu an “sapiens”ler yapıyor olabilir.

Son zamanlarda ne zaman bu kırılma noktasına odaklansam, Luc Besson’un yazıp ve yönettiği, başrolünü Scarlett Johansson’un oynadığı, 2014 yılı yapımı “Lucy” filmi aklıma geliyor. İzleyenler hatırlayacaktır: Eğlenmeyi seven, sıradan bir genç kadın olan Lucy, birkaç gece beraber takıldığı Richard yüzünden kendisini bir anda en azılı uyuşturucu şebekelerinin birinin içine düşmüş bulur.

Vücudunun içine kurye olması için yerleştirilen yeni bir tür sentetik uyuşturucu, beklenmedik bir şekilde Lucy’nin vücuduna nüfuz edip kanına karışmaya başlayınca mucizevî bir durumla yüzleşir. Lucy’in damarlarında dolaşan kimyasallar, ona insanüstü yetenekler kazandırmıştır! Artık akıl okuma, telekinezi ve acıyı hissetmeme gibi güçlere sahip olan genç kadın beyinin tüm algı kapılarını sonuna kadar açacaktır.

Filmin sonunda Lucy, dünyayla bütünleşip, dünyanın kendisi olacaktır.

Geleceğin liderleri otomasyon selinin ortasında kalacak

Daha önce de yazmıştım, geleceğin liderleri yapay zekâ ve veri bilimi sayesinde büyük bir otomasyon selinin ortasında kalacaklar. Peki ya bugünün lider sapiens’leri?

Harvard Business Review Analytic Services’ın, zorlayıcı bir vizyon ve strateji yaratma, bunun iletişimini yapan dijital liderlerle, stratejiyi uygulayan, prosesleri, teknolojiyi ve insanları yönetmeyi tarif eden dijital yönetim hakkında yaptığı, 436 CEO ve iş liderinin katıldığı araştırmada;

“Büyük bir dijital lider ne yapar,” sorusunun cevabını bulmaya çalışırken, katılımcıların sadece yüzde 19’u şu dijital liderlik ve dijital yönetiminde güçlü, yüzde 47’si kendilerini ortalama, yüzde 34’ü ise bu konuda “zayıf” olarak nitelendiriyor.  Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayımladığı bu araştırma gösterdi ki, günümüz CEO’ları ve iş liderleri henüz Lucy ile çalışmaya hazır değil.

2015 yılı için yapılan başka bir çalışmada ise yönetici ve lider pozisyonundaki iş insanları gelişmekte olan teknolojiler olarak şu beşliyi sıralıyor:

a) Mobilite (Müşterilerin entegrasyonu)

b) Veri (Veri madenciliği ve analizi)

c) Güvenlik (Siber-güvenlik)

d) Nesnelerin İnterneti

e) Sosyal (Sosyalleştirilmiş iş süreçleri)

Geleceğin liderlerinin boğulacağı havuzların sularını bugünün mühendisleri dolduruyor. Dediğim gibi, şu anda akıllı evler, imalat sanayinde kullanılan robotlar, akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler ve üretilen milyonlarca verinin başlangıç algoritmaları günümüzde oluşuyor. Bu taşkın seli bizler göremeyeceğiz.

Ama büyük ihtimalle, homo digitus’ların kütüphanelerinde “Tarihi Yayınlar” bölümünde sergilenecek olan “Digital Age” dergisinde, bu yazdıklarımızı seyreden bir lider adayı, bu işin başlangıcı ile ilgili bir “dönem hologramı” hazırlarken, 3D yazıcıyla yapmış olduğu yatağına uzanıp, akıllı duvarına, bizim zamanımıza ait görüntüleri yansıtmasını isteyecektir.

Üstünü ört Digitus, Lucy seni izliyor!